Tromsø, Hurtigruten en Noordkaap - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Henk Lulf - WaarBenJij.nu Tromsø, Hurtigruten en Noordkaap - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Henk Lulf - WaarBenJij.nu

Tromsø, Hurtigruten en Noordkaap

Door: Anita & Henk

Blijf op de hoogte en volg Henk

15 Februari 2010 | Noorwegen, Oslo

Zaterdag 13 februari 2010

We werden gezellig door Koen en Ellen naar Schiphol gebracht en we waren ruim op tijd, echter door het relaxen moesten we op het laatste moment nog haasten, want de gate was wel erg ver.
13.50 – 15.40 : KLM Amsterdam – Oslo/Gardermoen
Na een rustige vlucht met toch nog de volledige KLM-verzorging kwamen we mooi op tijd aan op een zonnig, wit Oslo. Onderweg was het mooi om naar beneden te kijken: mooie, witte landschap met zo her der de huisjes en de plaatsjes en zwarte linten (de wegen) er tussendoor.
Jammer genoeg was het een lange zit voordat de vervolgvlucht vertrok, wel even naar buiten geweest om te voelen dat -6o echt niet koud hoeft te zijn.
18.30 – 20.20 : SAS Oslo/Gardermoen – Tromsø
We landen mooi op tijd in een sneeuwstorm met stuifsneeuw.
Taxi’s waren schaars bij het vliegveld (later in de stad zagen we er vele), maar wij hadden geluk, na ons was er even niets.
Na een korte rit naar het Rica Ishavshotel en snel inchecken voor onze comfortabele kamer liepen we snel in de sneeuwstorm (het was wonderbaarlijk niet koud) naar het restaurant VertsHuset Skarven. Een gezellig, goed restaurant en bar, waar ik in 2003 was en altijd nog een keer terug wilde komen.
Binnen, uit de sneeuwstorm, kwam de teleurstelling: we hadden niet gereserveerd, er was geen plek, zei de garderobeman. We konden in de bar een klein hapje krijgen. Toen we daar zaten en zagen wat er in de bar te krijgen was, dacht ik, dit wil ik echt niet. Anita haar takt en onverzettelijkheid kennende, vroeg ik haar eens boven in het restaurant te kijken en ja hoor na een tijdje kwam ze terug: er was een tafel vrij.
Het eten was voortreffelijk (voorgerecht gerookte zalm met lekkere saus, hoofdgerechten koolvis en rendier, nagerecht ijs met warme bramen).
De sneeuwstorm was ondertussen weg en na een korte wandeling waren we terug in het hotel.

Zondag 14 februari 2010

’s Ochtends een beetje uitslapen en daarna naar het ontbijt.
Zo’n uitgebreid ontbijt had ik nog nooit meegemaakt, Anita kende het vanuit Amerika. We aten dan ook lekker en veel.
Hierna uitchecken, de koffers konden in het hotel blijven, waarna we een heerlijke wandeling in de sneeuw (die af en toe bleef vallen) begonnen.
Tromsø is een leuke plaats, helaas was daar in de winter wat minder van te merken. We liepen langs de haven, zagen hoe efficiënt sneeuw geschoven werd (i.t.t. Nederland) en liepen over de Tromsøbrug naar de IJszeekathedraal. Het was zondag, dus de kerk was open en daardoor kon ik i.t.t. de 2 vorige keren de mooie mozaïkramen bewonderen en natuurlijk fotograferen.
Nadeel van de zondag was weer dat de winkels gesloten waren, dus bleef het vervolg van de wandeling beperkt tot door de straten wandelen en verbaasd zijn over de vele sneeuw op sommige plaatsen.
We kwamen in gesprek met een Noor die aan het sneeuwschuiven was. Als eerste feliciteerde hij me met het Goud van Sven Kramer op de 5000m bij de Olympische spelen in Vancouver. Hij vertelde dat dit de eerste sneeuw was van deze winter, 3 dagen geleden regende het nog. April is de maand met de meeste sneeuw en hij heeft al meegemaakt dat er 2,5 meter sneeuw in april gevallen is, de wallen die door de sneeuwschuivers ontstonden waren wel tot ruim 4 meter.
We waren mooi op tijd terug en waren rond half 4 op de Hurtigruten-boot. Waar we gelijk de tijd voor onze maaltijd reserveerden en uitgebreid de tijd namen om de boot te verkennen.
18.30 ms Trollfjord : Tromsø – Kirkenes
Het eten zou om half 9 zijn, dus we hadden nog even de tijd. We gingen op het Panoramadek zitten, was heerlijk rustig, om te lezen en te typen en te genieten van de sneeuwval.
Tijdens het varen werd langzamerhand de zee/het weer steeds onrustiger. En Anita kreeg evenredig last van wat zeeziekte.
Toch maar eten. Het eten was een standaardmenu, goed verzorgd.
Daarna op het achterdek/bij de bar nog wat lezen en surfen op het web met een leuk muzikaal duo op de achtergrond (lekkere deuntjes). En hoe meer naar middernacht, des te onrustiger voer de boot, het lopen met een glas drinken was geen makkie: dronken voordat er gedronken is.

Maandag 15 februari 2010

Rustig opgestaan, Anita voelde zich weer goed.
De boottocht liep langzamerhand wat vertraging op door de (sneeuw)storm, ook het foto’s maken ging hierdoor niet zo als ik hoopte.
’s Ochtends wat lezen en typen, om ons op te maken voor onze trip:
12.00 – 15.00 Noordkaap / Honningsvåg
Ook deze trip werd wat gehinderd door de sneeuwstorm, voor deze buurt was het echter nog niet heftig en ook hier hoorden we dat het in april de meeste sneeuwval is.
Vooruitgegaan door een sneeuwschuiver bereikten we in de touringcar de Noordkaap. Onderweg, ondanks de dikke sneeuwlaag, nog alles herkennend van de vorige beide keren.
Op de Noordkaap was het stuiven van de sneeuw om je heen, lang buiten staan was er niet bij, wel even de gebruikelijke foto’s gemaakt, binnen nog wat dingen bekeken en souvenirs gekocht en dan weer snel in de bus.
De boot vertrok ondertussen met een uur vertraging.
18.00 sneeuwscooter safari Kjøllefjord – Mehamn : ging niet door door het zeer slechte weer.
Hierdoor kregen wel de king crab-presentatie aan boord te zien, de boot lag gelukkig deze tijd in de luwte van de baai. Anita moest even haar angsten overwinnen en pakte toen de crab beet en deed er van alles mee wat de visser liet zien, ook eitjes (vergelijk kaviaar) proeven.
Tijdens het varen richting etenstijd was het weer aardig stormig, waardoor Anita zich niet meer zo goed voelde en ook weinig kon genieten van het overheerlijke buffet.